© 2007 - 2015 Спортна федерация на глухите в България. Всички права запазени!
7-мо Европейско първенство по бадминтон за глухи
Българите спечелиха сребро в отборната надпревара
Лош късмет противопоставя жените ни в основната схема
       (4.09.) Сребърни отличия спечелиха българските бадминтонисти на 7-то Европейско първенство по бадминтон за глухи, което се провежда в швейцарския град Женева от 1 до 6 септември.По пътя до финала нашите, които бяха поставени под №2 в схемата победиха Украйна и Германия с по 3:2, но в спор за златото загубиха от първите в схемата Русия с 4:0.
       При женските сингли Гергана Баръмова оглави класирането в предварителната група А, като поставената под №1 в схемата българка победи първо германката Хелга Дислин с 2:0 (2, 10), а във втория си мач разби британката Анета Зилонка с 2:0 (2, 2). Баръмова почива в първия кръг, а във втория ще срещне украинката Ана Чорна.
       Съотборничката й Габриела Колицова също излезе начело в група D след две победи, съответно над туркинята Ергинкан 2:0 (8, 12) и над поставената под №4 германка Клоп с 2:0 (8, 17).
       Третата ни представителка Боряна Топчиева зае второ място в група F след победа с 2:0 (10,

Паметна снимка на отбора ни след победата над Германия
15) над Гурбуз (Тур) и загуба от Зимантайте (Лит) с 2:0 (7, 5). Колицова и Топчиева почиват в първия кръг, но за жалост една от двете трябва да отпадне във втория, тъй като схемата ги изправя една срещу друга.
       И тримата ни мъже преминаха успешно предварителните групи, но отпаднаха в първия кръг на основната схема. Теодор Жеков загуби от Урал (Тур) с 2:0 (18, 17); осмият в схемата Никола Тянков отстъпи с 2:1 (16, -18, 9) на французина Роубира, а Людмил Гетов загуби от украинеца Дашченко с 2:0 (14, 12).
       Двете ни женски двойки преминаха квалификациите, но нямаха късмет и Баръмова/Бозева, които са четвърти в основната схема ще спорят за място в полуфинала с Колицова/Топчиева.
Гергана Баръмова спечели европейско злато
Тандемът Баръмова/Гетов се окичи с бронз
       Топсъстезателката ни по бадминтон Гергана Баръмова извоюва европейската титла по бадминтон в първенството на стария континент за глухи, което се проведе в швейцарския град Женева. На финала поставената в схемата под №1 българката победи третата в схемата австрийка Катрин Нойдолт с 2:1 (16, -25, 19) в мач, продължил 52 минути. Австрийката имаше предимство, тъй като премина през полуфинала без игра, докато Баръмова надигра Алена Соболева (Рус) с 2:0 (13, 19).
       Гергана Баръмова спечели още един медал - бронзов, но този път при смесените двойки с партньора си Людмил Гетов. Българската двойка, която бе поставена под №4 в основната схема отстрани на четвъртфинала датчаните Андерсен/Теркилдсен с 2:0 (16, 17), но на полуфинала загуби от първите в схемата Карпов/Соболева (Рус), които спечелиха и титлата, след като на финала победиха сънародниците си Ефремов/Седова с 2:0 (19, 17).
Гергана Баръмова и Людмил Гетов донесоха бронз в надпреварата при смесените двойки
       (6.09) Отличното представяне на българския тим на Европейското първенство по бадминтон в Женева бе затвърдено в турнира при женските двойки, където Гергана Баръмова и Силвия Бозева успяха да се наложат над рускините Дормидонтова/Соболева в оспорван финал с 2:1 (-19, 17, 19). Мачът продължи 48 минути и след размяната по на един сет, нашите губеха в края на третия сет, но съумяха да се концентрират максимално и да извоюват победата, с което направиха подарък на сънародниците ни в деня на съединението.
       На полуфинала нашата двойка отстрани друга руска двойка Седова/Хакимова с 2:1 (11, -18, 13).
       Людмил Гетов и Никола Тянков заеха трето място на турнира при мъжките двойки. В четвъртфинала те отстраниха украинците Такало и Коваленко с 2:0 (18, 19), но на полуфинала отстъпиха на руските шампиони Ефремов/Карпов с 2:0 (18, 14).
       Така българите затвърдиха реномето си на едни от най-силните бадминтонисти в Европа с 2 златни медала при жените, сребро в отборната надпревара и 2 бронза при смесените и мъжките двойки.
Баръмова и Бозева триумфираха при двойките
Бронз за Гетов и Тянков
Българските бадминтонисти спечелиха медали в 5 от дисциплините