© 2007 - 2015 Спортна федерация на глухите в България. Всички права запазени!
2-ро Европейско младежко първенство по лека атлетика за глухи
Петима наши атлети ще търсят място на финалите в Трабзон


       (19.08) Петима наши атлети заминаха за участие във второто европейско младежко първенство по лека атлетика, което ще се проведе в турския град Трабзон. Стелиян Христов (скок дължина, 100 м), Емрах Чаушев (5000 м, диск) и Радослав Асенов (гюле, диск) ще се съревновават със своите връсници, родени 1995-1996 г., а Ангел Чакъров (100 и 200 м) и Нурджихан Раимова (диск, копие) ще имат за конкуренция родените през 1997-1998 г.
       "Благодарности към всички треньори и ръководители , които ни помагаха в тренировките. Специална благодарност от името на всички ни към Спортната федерация на глухите, които осигуриха прекрасни условия и екипи. Със сигурност ще бъдем едни от най-красивите на Европейското първенство", сподели надеждата ни за медал в скока на дължина и 100 м Стелиян Христов.
       В последните няколко месеца атлетите ни проведоха няколко подготвителни лагера и водеха интензивни тренировки под ръководството на Иван Стойков и Стойчо Стойков.
Делегацията ни замина за Турция в отлично настроение
       "Радвам се за петимата ни атлети. Те показаха най-добри резултати от всички техни връстници с проблеми  в България. Винаги сме помагали и сега го правим. Всичко необходимо сме им осигурили от федерацията. Последен модел екипировка, маратонки, шпайкове и т.н. Посетих последния им лагер и им пожелах успех. Като ги видях толкова старателни по време на тренировките, съм сигурен, че ще дадат най-доброто от себе си. Дано да донесат и медали. Все пак това е Европейско първенство и ще има сериозна конкуренция сред младежите и девойките", сподели председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Николов.
       Състезателите ни по лека атлетика ще пристигнат в Трабзон тази вечер с прекачване от Истанбул, като при възможност ще направят тонизираща тренировка на летището заради няколкото часа престой преди полета за града-домакин на шампионата.
Добри резултати за нашите младежи
       Успешни класирания в силната конкуренция на своите връсници от цяла Европа с проблеми в слуха записаха младежките ни национали  на шампионата по лека атлетика в турския град Трабзон. С най-предно класиране в скока на дължина се нареди Стелян Христов - 5-и. На 100 и 200 м Христов остана 13-и. Единствената ни девойка Нурджихан Раимова (18 г.) влезе във финала на двете дисциплини, в които участва – копие и диск, като завърши съответно на 7-мо и 6-о място. Емрах Чаушев също влезе във финала на 5000 м, където се класира 6-и. В дисциплината мятане на диск Чаушев е 8-ми.
       При младежите до 18 г. Ангел Чакъров завърши 10-и и 12-и в бягането на 100 и 200 метра, а Радослав Асенов също влезе в два финала – гюлле и диск, финиширайки на 7-ма и 8-ма позиция.
       "Определено добро представяне на всички. Не успяхме да донесем медал, но влязохме в общо 6 финала на различните дисциплини, което си е успех. На шампионата участваха над 200 младежи и девойки с увреден слух от цяла Европа и конкуренцията в Турция беше много сериозна. Продължаваме напред и дано в следващите състезания да имаме повече късмет, за да се върнем с отличия”, заяви при пристигането си в България треньорът Иван Стойков.