© 2007 Спортна федерация на глухите в България. Всички права запазени!
УСПЕХИ

Бадминтон
5-о Европейско първенство за глухи
Гергана Баръмова завоюва сребро в Австрия
       Гергана Баръмова постигна изключителен успех, след като спечели сребърен медал на 5-о Европейско първенство по бадминтон за глухи при синглите. Шампионатът се проведе в австрийския град Пресбаум от 26 август до 2 септември 2006 г. и в него взеха участие спортисти от 20 държави.
       Гергана Баръмова, която бе поставена 6-а в основната схема постигна 8 победи от 11 изиграни мача, като допусна само 3 загуби. Тя успя да победи втората в схемата - рускинята Олга Гурина и допусна на почетната стълбичка пред себе си само победителката при жените и номер 1 в схемата Кристина Довидайтите от Литва.
       В отборното класиране българският тим се нареди на 5-о място, побеждавайки Франция с 4:1. Шампион стана отбора на Литва, следван от Германия и Русия.
Гергана Баръмова (вляво) по време на награждаването при жените

Тенис на маса
11-то Европейско първенство за глухи
Жените ни са 6-и, а мъжете 8-и в Швеция
       11-то Европейско първенство по тенис на маса за глухи се проведе от 24 до 31 март 2007 в шведския град Малмьо. В него участие взеха тенесисти от 16 държави. Нашата страна се представи с отбори и при двата пола, като в крайното класиране жените  заеха 6-о място, а мъжете останаха 8-и.
       Мъжкият ни състав отстъпи на Белгия с 0:3 в борба за седмото място, а жените ни загубиха от Турция, също с 0:3 в спор за петото място.
       Шампиони при мъжете станаха Германия, а при жените - Украйна.

Футбол в зала
2-о Европейско първенство за глухи
Съдиите ни отредиха "фаталното" 13-о място в Москва
       Българският мъжки тим зае 13-о място в крайното класиране на 2-то Европейско първенство по футзал, което се проведе в Москва от 10 до 18 ноември 2006 г. Шампионатът се проведе с участието на 20 държави от стария континент.
       В предварителната група "С" нашият отбор започна с летящ старт с две изразителни победи над Латвия с 9:0 и над Молдова с 11:3. Но след това дойде срещата с домакина Русия, при която основна роля изигра съдийството и надеждите ни за по-добро класиране бяха тотално попарени след загубата с 5:3. След нея българите не успяха да се възстоновят психически и приключиха мачовете си в групата с още две загуби от Холандия с 5:3 и от Беларус с 9:2. Така българският тим зае 4-о място в предварителната група и загуби правото да се бори за призовите места.
       В плейофа за 13-16 място все пак нашите постигнаха две последователни победи над Швеция с 10:6 и съседите от Македония с 9:3.
       Разбира се домакините от Русия спечелиха шампионските титли както при мъжете, така и при жените.
Българският отбор, който участва в надпреварата в руската столица

Признание
39-и конгрес на ICSD
СФГБ получи наградата Рубен Алке
       Спортна федерация на глухите в България бе удостоена с престижната награда Рубе Алке. Това стана по време на 39-ия конгрес на ICSD (Международен комитет за спорт сред глухите), който се състоя през януари 2005 г. в Мелбърн (Австралия). Лично президентът на международната организация д-р Аманда Амънс (САЩ) връчи наградата на председателя на нашата федерация Николай Николов пред погледите на делегати от 88 държави.
       Призът е учереден на името на основателя на спорта сред глухите Южен Рубен Алке и се присъжда на онези национални федерации, които са постигнали забележителни успехи в популяризирането на спорта сред глухите хора в последните две години преди връчването му.
Председателят на СФГБ Николай Николов (вдясно) и изпълнителният директор Николай Бозев получават наградата в Мелбърн лично от президента на ICSD д-р Доналда Амънс

Борба
1-во Световно първенство - София 2004
Пет медала останаха у дома
Ангел Кремов (синьо трико) спечели сребро и бронз в свободния и класическия стил в кат. 55 кг
       Българските борци успяха да спечелят пет медала на Първото световно първенство по борба за глухи, което се проведе от 5 до 12 октомври 2004 г. в София. Малко не достигна на нашите спортисти, за да се наредят в почетната тройка в генералното класиране по нации по спечелени точки. Българите останаха четвърти и в двата стила след отборите на Турция, Русия и Украйна.
       Първенството, което се проведе в Зимния дворец на спорта при участието на отбори от 10 държави бе официално открито от председателя на Организационния комитет и Министър на енергетиката г-н Милко Ковачев.
       На практика трима наши представители в свободния стил се докоснаха до златните медали, но и тримата загубиха финалните си схватки и то все от състезатели на съседна Турция. Така Ангел Кремов (55 кг), Александър Кежов (60 кг) и Пламен Дончев (66 кг) се окичиха с първите сребърни медали за България от световно първенство. Кежов и Кремов успяха да дублират успеха си, като спечелиха бронзови отличия и в надпреварата при класиците.